שלום מאיה,
בשנים האחרונות, עולם הקולינריה והמשקאות הבריאים אימץ בחום טרנד של צבעים טבעיים ומרתקים. אחד הכוכבים הבולטים בתחום זה הוא פרח אפונת הפרפר (Butterfly Pea Flower), ששמו המדעי הוא Clitoria ternatea. פרח טרופי יפהפה זה אינו רק תוספת אסתטית למנות ומשקאות, אלא גם המקור העיקרי למשקה הטרנדי המכונה "משקה האינדיגו".
פרח אפונת הפרפר הוא צמח מטפס רב-שנתי ממשפחת הקטניות, שמקורו בדרום מזרח אסיה (הודו, תאילנד, מלזיה ועוד). הוא ידוע בעיקר בזכות פרחיו התכולים-סגולים העזים והבולטים, שצורתם מזכירה מעט איבר מין נקבי (ומכאן שמו הלטיני "Clitoria"). הפרחים הפכו למרכיב פופולרי במטבחים ובשיטות ריפוי מסורתיות במשך מאות שנים.
מאפיינים בוטניים ושימושים מסורתיים:
הקשר בין פרח אפונת הפרפר למשקה האינדיגו הוא ישיר ומרתק: הפרח הוא המקור היחיד כמעט לצבע האינדיגו הטבעי והבוהק של המשקה.
כאשר משרים את פרחי אפונת הפרפר (טריים או יבשים) במים חמים או קרים, הם משחררים במהירות את האנתוציאנינים שלהם, והמים מקבלים גוון כחול עז ובוהק. זהו "משקה האינדיגו" בגרסתו הטהורה ביותר.
הפלא הכימי: שינוי הצבע בהתאם ל-pH אחד המאפיינים המרתקים של משקה זה הוא יכולתו לשנות את צבעו בהתאם לרמת החומציות (pH) של הסביבה:
הפופולריות של משקה האינדיגו בעולם המערבי עלתה בזכות שילוב של גורמים:
לסיכום, פרח אפונת הפרפר הוא לא רק צמח יפהפה אלא גם המקור העיקרי לצבעו העשיר והמסתורי של "משקה האינדיגו". יכולתו לשנות צבע בהתאם לחומציות הופכת אותו למרכיב קולינרי מבוקש, בעוד שתכונותיו נוגדות החמצון מעניקות לו נופך של בריאות. הוא מהווה דוגמה נהדרת לאופן שבו הטבע מספק לנו לא רק יופי אלא גם רכיבים בעלי פוטנציאל תזונתי ורפואי.
0546580307